Szybki przepis na klasyczną babkę bananową
By Generał Marchewka - lipca 05, 2018
Nie jestem mistrzem pieczenia, a właściwie dopiero rozpoczynam swoją kulinarną przygodę.
Już wiem, że niewiele rzeczy może zastąpić zapach świeżo upieczonego ciasta unoszący się w domu. Obecnie, kiedy mam bardzo mało czasu, cenię szybkie i nieskomplikowane przepisy, takie, co do efektu których będę pewna. Takim przepisem jest właśnie receptura na babkę bananową. Jestem pewna, że do udanego wypieku wystarczą składniki i odrobina chęci. Za każdym razem modyfikuję ją nieco, w zależności od tego, na co mam ochotę. Z powodu moich znajomych piekę ją również w wersji wegańskiej – przepis na pewno się pojawi.
Czego potrzebujemy do tej klasycznej słodkości?
2 szklanki mąki przennej
0,5 szklanki cukru
0,5 łyżeczki cukru waniliowego*
0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka ciemnego
kakao*
1 łyżka dowolnych powideł, konfitury, dżemu*
1 łyżka dowolnych powideł, konfitury, dżemu*
kilka kostek
gorzkiej czekolady*
0,5 szklanki oleju
1.3 szklanki przegotowanej wody
3 dojrzałe banany
3 łyżki mleka
2 jajka
0,5 szklanki oleju
1.3 szklanki przegotowanej wody
3 dojrzałe banany
3 łyżki mleka
2 jajka
*gwiazdką
oznaczyłam produkty, które nie są niezbędne w tym
przepisie
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Banany gnieciemy widelcem, czekoladę kruszymy i dodajemy do pozostałych składników. Można użyć blendera, lecz nie jest to konieczne. Sama wybrałam opcję rozmieszania masy łyżką, bo jestem w trakcie ogromnego remontu i każde ułatwienie jest dla mnie na wagę złota. Kiedy masa jest w miarę jednolita (pojedyncze grudki zupełnie nie przeszkadzają przy tej konsystencji ciasta), przelewamy ciasto do formy i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 50 minut. Ciasto jest gotowe, gdy przy sprawdzeniu wykałaczką (choć ja sprawdzam też widelcem, ale ryzykujecie uszkodzenie ciasta) nic się nie przylepia.
Jakie są Wasze ulubione przepisy na szybkie desery?
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Banany gnieciemy widelcem, czekoladę kruszymy i dodajemy do pozostałych składników. Można użyć blendera, lecz nie jest to konieczne. Sama wybrałam opcję rozmieszania masy łyżką, bo jestem w trakcie ogromnego remontu i każde ułatwienie jest dla mnie na wagę złota. Kiedy masa jest w miarę jednolita (pojedyncze grudki zupełnie nie przeszkadzają przy tej konsystencji ciasta), przelewamy ciasto do formy i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 50 minut. Ciasto jest gotowe, gdy przy sprawdzeniu wykałaczką (choć ja sprawdzam też widelcem, ale ryzykujecie uszkodzenie ciasta) nic się nie przylepia.
Jakie są Wasze ulubione przepisy na szybkie desery?
0 komentarze